PC’nizde ve akıllı telefonunuzda uygun maliyetli, kullanımı kolay ve hayati bir bileşen olan Sanal Özel Ağ (VPN) kullanmanız için 11 nedeni bir araya getirdik. Güvenlik duvarı ve antivirüs/kötü amaçlı yazılım önleme çözümü ile birlikte, çevrimiçi olduğunuz her anı tamamen gizli tutmak için sisteminizde bir VPN kurulu olmalıdır.
VPN Nedir ve Ne İşe Yarar?
Çevrimiçi etkinliğinizin ne kadar gizli olduğundan endişe duydunuz mu? Reklam izleyicileri konusunda endişeli misiniz? Belki de İnternet Servis Sağlayıcınız (İSS) veya hükümetiniz tarafından yasaklanan web sayfalarına erişmeye çalışıyorsunuzdur? Ya da belki bölgenizde hizmet veren Netflix’te mevcut olmayan filmleri izlemek istiyorsunuzdur? Bunu daha birçok soru takip eder.
Bir VPN kullanmanın birçok faydası var ama tam olarak nedir?
Farklı VPN türleri mevcut. Evinizde iki cihaz arasında bir VPN kurmak mümkün; işvereniniz uzaktan çalışma için bir VPN sunabilir. Ancak, gizliliğinizi artırmak, sansürden kaçınmak ve Netflix’te istediğinizi izlemek istiyorsanız, bir VPN hizmetine abone olmanız gerekiyor.
Bilgisayarınız ile potansiyel olarak yüzlerce konumda bulunan bir sunucu arasında şifrelenmiş bir bağlantı sunan bir VPN, internetteki gezinmeniz sırasında çeşitli konum tabanlı kısıtlamaları atlatmanızı sağlar.
Bu arada şifreleme işlemi, gezinme etkinliğinizi reklam izleyicilerinin de yer aldığı ticari amaçlı gözetimden korur. Herkese açık ortak bir kablosuz ağ üzerinden kullanıldığında bir VPN, verilerinizi siber suçlulardan bile koruyabilir. Ayrıca etkinliğiniz anonimleştirildiğinden, web siteleri genellikle ziyaretlerinizi izleyemez. Tabi bu durum bir hesapta oturum açmadığınız sürece geçerlidir.
Burada bir VPN kullanmanızın birkaç nedenini bir araya getirdik.
1. Ortak Kablosuz Ağ Üzerinde Güvenli Bir Şekilde Gezinin
Alışveriş yapıyorsunuz, bir yerlere kahve içmek için uğradınız veya bir otele giriş yaptınız. Ücretsiz kablosuz ağ olduğunu görüyorsunuz. Herkes aynı tepkiyi verecektir: Hızla internete girmek ve web’de dolaşmaya başlamak, sosyal ağları, e-postaları kontrol etmek… bunun nasıl devam ettiğini biliyorsunuz.
Sorun şu ki bu bir VPN olmadan son derece riskli bir faaliyettir:
1. Gezinme işleminiz şifrelenmemiş ve şifresiz radyo dalgaları herkes tarafından alınabilir.
2. Kahve dükkanındaki bir dizüstü bilgisayardan gelen kötü amaçlı yazılımlar, cihazınıza yönlendirici üzerinden ulaşabilir.
3. Sunulan ücretsiz kablosuz ağ bir tuzak olabilir. Yani bir kimlik avı dolandırıcılığının hoş yüzü olarak çalışan sahte bir internet bağlantısı.
Ayrıca, meşru ve ücretsiz ortak kablosuz ağın her zaman kayıt olmak için kullanıcı bilgileri talep ettiğini unutmayın. Bu, sizi izlemek için kullanılabilecek ve gizli olmanızı önleyen verilerdir.
VPN yüklü olduğunda, bu üç sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Kısacası, dizüstü bilgisayarınızda, tabletinizde veya akıllı telefonunuzda kurulu bir VPN, ortak kablosuz ağı güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlar.
2. Konum Tabanlı Yayın Sınırlamalarını Aşın
Dünyanın dört bir yanından takipçimiz var. Hangi ülkede yaşıyorsunuz? Aslında önemi yok. Türkiye’de yaşadığınızı düşünelim. BBC iPlayer’da bir şey izlemek mi istiyorsunuz? Belki de Netflix’in ABD sürümünde en son yayınlanan filmleri/dizileri izlemek istiyorsunuz.
Her iki durumda da, konuma dayalı kısıtlamalar bunu yapmanıza engel oluyor. Hizmeti, farklı bir ülkede olduğunuzu düşünmesi amacıyla kandırmak için tarayıcı tabanlı bir proxy aracı çalıştırabilseniz de bunlar genellikle yavaş veri akışıyla sonuçlanabilir.
Bunun yerine bir VPN kullanabilir ve bir “yerel” sunucu belirtebilirsiniz. VPN’lerin çoğu, yüzlerce sunucu olmasa bile, verilere güvenli bir şekilde bağlanıp veri yollayabileceğiniz düzinelerce sunucuya sahiptir. Bu sunucular dünyanın dört bir yanına yayılmıştır, bu yüzden İstanbul’daki bir bilgisayar İngiltere’deki bir sunucuya bağlanabilir ve BBC iPlayer ile Doctor Who’nun son bölümünü yayınlandığı an izleyebilirsiniz.
3. Baskıcı Hükümet Sansürünü Yenin
Hükümetler, kullanmanız gerekebilecek web sitelerine erişmenizi engelleme gücüne sahiptir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde böyle baskıcı hükümetler mevcut. Baskıcı bir ülkede yaşıyorsanız, bazı materyaller ya da hizmetler sizin ve ülkeniz vatandaşları için kullanılamaz olabilmekte. Belki de ülkenizdeki durumu göstermek için dış dünyayla iletişim kurmanız gerekiyor.
Bir VPN, herhangi bir güvenlik aparatı olmadan farkında olmak için kullanmanız gereken materyallere ve hizmetlere erişmek için kullanılabilir. Veriler şifrelenir, bu da her çevrimiçi işlemin gizli olduğu anlamına gelir. Bir başka deyişle veriler okunamazlar.
4. Çevrimiçi Alışverişlerinizde Paradan Tasarruf Edin
Göründüğü kadar da bir o kadar şaşırtıcı olan bazı çevrimiçi mağazalar, göz attığınız ülkeye göre aynı öğe için farklı fiyatlar gösterecektir. Bu bir çanta, ayakkabı, hatta otel rezervasyonu ve daha birçok şey olabilir.
Bir tüketicinin mücadele etmek zorunda olduğu farklı fiyatlar kabul edilemez. Bu nedenle çözüm, en düşük fiyatı bulunana kadar VPN sunucularını dikkatli bir şekilde araştırmak olacaktır.
Bu işlem biraz uzun sürebilir, ama eğer yüzlerce Lira tasarruf etmekten bahsediyorsak harcadığınız çabaya değecektir.
5. Uçak Biletlerinde VPN ile Tasarruf Edin
Bir VPN ile diğer şehirlerde tasarruf yapabileceğiniz sadece bir konaklama yeri değil, uçak biletlerinde de tasarruf edebilirsiniz. Başka bir ülkeden satın alınırsa uçak biletleri daha ucuz olabilir. Kalkış ve varış yerleri aynı kalırken, bilet satıcısının web sitesini görüntülediğiniz ülke bir VPN kullanılarak değiştirilebilir.
Bir örnek verecek olursak, bir Malezya IP adresi üzerinden bakılan bir bilet, bir İsveç IP adresi üzerine göre daha ucuzdur. Havayollarının maliyeti göz önüne alındığında, birkaç dakikanızı harcayarak önemli tasarruflar yapmak için zaman ayırmaya değer.
6. Her Şeyi Otomatik Olarak Şifreleyin
Bu siber suçlarla ilgili bir filmle veya diziyle alakalı gibi görünebilir, ancak PC’nizde veya mobil cihazınızdaki bir VPN istemcisi, uzak web siteleri ve sunucularla paylaştığınız verileri gerçekten şifreleyebilir. Yani bir sunucuya bağlanan bir VPN uygulamasıyla yaptığınız herhangi bir çevrimiçi etkinlik şifrelenecektir.
Gerçekte, verilerinizi gönderebilmeniz için güvenli, özel bir tünel oluşturulur. Ortak kablosuz ağın güvenli hale getirilebilmesinin ve hükümetlerin sansürlerinden veri ve göz atma aktivitelerinin saklanabilmesinin yolu budur.
Her VPN hizmeti bir istemci uygulaması sunar. Bu sayede kullanmak istediğiniz sunucuyu seçersiniz ve ona bağlanırsınız. Tüm internet aktiviteleri, gizlilik ve güvenlik sağlayan sanal özel ağ üzerinden yönlendirilir. Verileriniz engellense bile, bilgisayar korsanı için bir şey ifade etmeyecektir.
7. Çevrimiçi Oyun Hızlarını Artırın
İster bir MMORPG türünde oyunda çılgın bir fantazi dünyasını keşfediyor olun, ister en son çevrimiçi FPS’de Nazilerle savaşıyor olun, isterseniz de Civilization oyununda rakibinizin dönüşünü bekleyin, İnternet Servis Sağlayıcınız (İSS) çevrimiçi oyununuzda veri akışını azaltması büyük bir olasılık.
İster bir MMORPG türünde oyunda çılgın bir fantazi dünyasını keşfediyor olun, ister en son çevrimiçi FPS’de Nazilerle savaşıyor olun, isterseniz de Civilization oyununda rakibinizin dönüşünü bekleyin, İnternet Servis Sağlayıcınız (İSS) çevrimiçi oyununuzda veri akışını azaltması büyük bir olasılık.
Bu hiç adil değil ve genellikle tüm kullanıcılara aynı hizmeti sunmak için yapılır. Peki bunu nasıl aşabilirsiniz? Tabi ki VPN ile. Çevrimiçi oyun etkinliğinizi gizlemek için bir VPN kullanabilirsiniz.
Ancak, bu ipucu için bir uyarı yapmak istiyoruz. Kullanmakta olduğunuz VPN sunucusunun yakın olduğundan ve veri yükünü taşıyabildiğinden emin olmalısınız. Çoğu VPN istemcisi, seçtiğiniz sunucunun ne zaman meşgul olduğunu gösterecektir. Aksi halde, hız ve bant genişliği sorunlarıyla yüzleşebilir, bu da etkinliğinizi biraz anlamsız hale getirebilir!
8. Gizli ve Güvenli Sesli Konuşmalarınızın Keyfini Çıkarın
Çevrimiçi konuşmalarınızın duyulmasını ister misiniz? Bazı sohbet uygulamalarında şifreleme yerleşik (WhatsApp’da olduğu gibi) olsa da, IP üzerinden ses (VOIP) uygulamaları genellikle bu özellik ile birlikte gelmez. Dolayısıyla bir VPN bununla başa çıkabilir.
Skype veya Google Hangouts sohbet uygulamalarını kullanıyorsanız, VPN’inizi etkinleştirmek, sizin ve diğer taraflar arasında herhangi bir çevrimiçi görüşmenin yapılmasını sağlayacaktır. Sansürün uygulandığı bir ülkede yaşıyorsanız, bu özellikle değerli olacaktır.
VPN tarafından uygulanan herhangi bir hız düşüşünün, Skype’ın “düşük” kalitede olduğunu düşündüğü çağrılardan düşmenize neden olabileceğini unutmayın. Bu yüzden önemli bir hassaslıktan bahsetmediğiniz sürece, VPN’i Skype sohbetleri için devre dışı bırakılması iyi olacaktır. Böyle yapmak yerine başka bir VPN hizmeti de kullanabilirsiniz.
9. Hiçbir Müdahale Olmadan Hassas Araştırmalarınızı Tamamlayın
Birçok araştırma türü “hassas” sayılabilir. Yukarıda bahsettiklerimizden sonra, baskıcı bir hükümete sahipseniz, sansürlenmiş materyallere veya filmlere bakmak gibi hükümetin faaliyetleriyle araştırma yapmak dikkati çekebilir.
Tersine, eğer iş yapıyorsanız ve rakiplerinizin kalitesini değerlendirmek istiyorsanız, etkinliğinizi gizli tutmak, rakiplerinizin bunu anlamasını önleyecektir.
Bir VPN kurulup aktif hale getirildiğinde, başkalarının sizi gözetlemesini engelleyebilirsiniz. Ancak, uzak ve güvenli bir yerde bir sunucu seçmenizi öneriyoruz. VPN’in hangi bilgileri sakladığı konusunda endişeleriniz varsa, VPN kayıtlarına bakmanız size aradığınız cevabı verebilir.
10. Torrent için Bir VPN Kullanın (Etkinliğinizi Gizli Tutun)
BitTorrent eşler arası ağ iletişimi, yazılım korsanlığının ve telif hakkı hırsızlığının önde gelen bir aracı olarak tanımlansa da gerçekte meşru hizmetlerin yasaklanamayacağı kadar yaygın bir şekilde kullanılmasıdır.
Çevrimiçi oyunlar güncellemeleri indirmek için Windows 10’un yaptığı gibi P2P ağını kullanır. Ancak, torrent kullanımını meşru veya meşru olmayacak şekilde yapmanız, gizlilik ve güvenlik konularında önlem almanız gerekmektedir. PeerGuardian gibi araçların torrent paylaşımlarınızı güvende tutması gerekse de işleri yavaşlatabilirler.
Kurulu bir VPN ile, torrentlerinizi gizli tutabilirsiniz. Farklı VPN’lerin BitTorrent ile ilgili kendi kuralları vardır ve BitTorrent kullanıcılarına özel olarak sunulan bir servisin sizin için genel bir VPN’den daha uygun olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Ancak, bu sizi solucanları ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerini içeren torrentlerden korumaz. Kendinizi burada korumak için, kaliteli bir antivirüs paketi kullandığınızdan emin olun.
11. Tamamen Gizli İşbirliği
Bulut sürücüleri ve grup sohbet araçları, bilgisayar korsanları, telif hakkı hırsızları ve hatta sanayi casusluğu yapan kurumların hedefi olabilir. Bu nedenle, veri iletişiminizi şifrelemek ve bu risklere karşı korunmak için bir VPN kullanabilirsiniz. Bununla birlikte işbirliği açısından, ekibinizin diğer üyelerinin de bir VPN kullanmasını sağlamak önemlidir.
Bu, e-posta gelen kutunuza bağlanmayı da içerir. Şifrelenmiş e-posta istemcileri de mevcuttur ve sosyal ağlar, hatta bulut sürücüleriniz de buna dahildir.
Bir VPN’e İhtiyacınız Var mı? EVET!
Çevrimiçi olarak izlenebileceğiniz konusunda biraz endişe ediyorsanız veya yurtdışından TV izlemek istiyorsanız, bir VPN’i ciddi olarak düşünmelisiniz.
Ancak bir VPN, çevrimiçi oyun ve video akışınızı korumanın ötesine geçer. Torrent gizliliğini aşar ve sansürü geçer. Kısacası, çevrimiçi yaptığınız her şey bir VPN sayesinde gizli olarak yapılabilir.
VPN konusunda siz ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar